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Insights

August Hoosier Banker: Compliance Connection with Partner Brett Ashton

August 2016
By: Brett J. Ashton
As seen in the August 2016 issue of the Indiana Banker Association's Hoosier Banker.

Question 1: We encourage our customers to teach their children financial literacy at an early age, and offer
savings accounts for minors when linked to a parent's or guardian’s account. Recently a 16-year-old came into the
branch and wanted to open his own checking and savings account, without his parents. Does Indiana law allow
minors to hold their own accounts independent of parents or guardians?

Answer: Yes. Ind. Code § 28-1-23-16 provides: “All persons, regardless of age, may become depositors in a
depository financial institution and shall be subject to the same duties and liabilities respecting their deposits.”

Question 2: If minors are permitted to have their own accounts independent of parents or guardians, are there any
restrictions on the kinds of products they can be offered through the accounts? For example, are they allowed to
have their own debit cards?

Answer: Indiana Code § 28-1-23-16 provides: “Whenever a deposit is accepted by a depository financial institution in
the name of any person, regardless of age, the deposit may be withdrawn by the depositor by check or other
instrument in writing, or by electronic means through:

e Preauthorized direct withdrawal;

¢ An automated teller machine;

e Adebit card;

¢ A transfer by telephone;

¢ A network, including the internet; or

¢ Any electronic terminal, computer, magnetic tape; or other electronic means.”

While Indiana law allows minors to have their own debit cards, banks should check their agreements with their

debit card providers to ensure there are no limitations on the use of the card by minors.
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Furthermore, banks should apply the same degree of due diligence in opening deposit accounts for minors as they
would for any other customer, including but not limited to all required Know Your Customer protocols.

Question 3: May minors also obtain loans without parents or guardians?

Answer: While a bank can choose to extend credit to a minor, Indiana law has long held that contracts entered into
by a minor are voidable at the option of the minor while he or she remains a minor, or within a reasonable time
after reaching ma]orit\/.1 This reflects the law's view that minors are not always competent to enter into contracts
with adults and therefore are deserving of special

protection.2

While it is rare for a minor to apply for credit, in the event your bank decides to make a loan to a borrower who is
not yet 18 years of age, you should realize that the loan could become an unexpected gift, if your new borrower
decides not to fulfill his or her obligations.

15ee Wiley v. Wilson, 77 Ind. 596, 598 (1881); Bowling v. Sperry, 133 Ind.App. 692, 694, 184 N.€.2d 901, 902 (1962).

2 Fetters v. Fetters, 26 N.€.3d 1016,1022, Ind.App.

This information is provided for general education purposes and is not intended to be legal advice. Please consult
legal counsel for specific guidance as to how this information applies to your institution’s circumstances or situation.
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